Resep Masakan


rsz_lemak_putih_nangka_muda

LEMAK PUTIH NANGKA MUDA..

BAHAN-BAHANNYA
1 kg nangka muda yang telah siap disiang
2 helai daun kunyit, disiat
1 camca teh lada hitam biji, tumbuk hancur
1 genggam ikan bilis, yang telah dibersihkan, rendam
1 kiub pati ikan bilis (optional)
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
  1. Celur nangka hingga 1/2 empuk, tos dan masukkan kembali nangka ke dalam periuk. Tambah serai titik, bawang besar, bawang putih dan santan cair, jika tak cukup, tambah sedikit air. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
  2. Tambah kiub ikan bilis, lada hitam dan pati santan. Kacau dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masukkan daun kunyit. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin.

=========================================================================

GULAI NANGKA MUDA...

rsz_dsc_8404
BAHAN-BAHANNYA
500 gram nangka muda
4 keping daging ikan kurau masin, rendam 
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu

BAHAN KISAR HALUS
3 biji cili merah
10 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
1 inci isi cekur
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA
  1. Nangka dibuang empulur, potong kiub saiz sederhana, celur hingga 1/2 empuk, toskan dan masuk ke dalam periuk. Tambah serai titik, bahan kisar halus dan santan cair, kacau rata dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan asam gelugor dan isi ikan masih, tuang santan pekat, kacau perlahan. Tambah daun kunyit. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap hingga nangka lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 
CATATAN  Bila letak ikan masin, garam perlu jaga, jangan letak banyak, walaupun ikan masih kita dah rendam, bila masak, ia masih mengeluarkan rasa masin, jadi berhati2 ok dengan garam...tu sajam selamat mencuba!!...



0 komentar:

Posting Komentar